”Børnholm kan bare pakke sammen”

Sådan konkluderede formanden for halvørådet, Cees Kuypers, i sine afsluttende ord til Folkemødet 2018. Og der var mange, der nikkede. Hvad begyndte som et forsigtigt forsøg, endte med at blive et brag af en succes.

Målgruppen

Siden halvørådet er stiftet i 2016 er der afholdt to tidligere folkemøder. De blev holdt om aftenen i den Gamle Brugs. I år, og takket være, at der kom nyt og ungt blod med i bestyrelsen, opstod idéen om at udbrede folkemødet, så det skulle ligne en Bornholmsk version, som også ville være familie og små børn-venlig. Og det, kan siges, lykkedes på glimrende vis. Besøgstallet blev uden tvivl også hjulpet af mødets beliggenhed overfor Rema 1000, som var valgt ”fordi hele halvøen skal handle”. Men mange kom specielt for at høre et oplæg, være stolt af et barnebarn, der spillede musik, eller bare for at hygge sig med aktiviteterne for unge som ældre.

Stære flokken

Det blev i sandhed én af de dage, hvor stæreflokken steg op, og skabte et vidunderligt mønster på sin vej. Dagen startede med de morgenfriske, som slog sig løs med yoga, mountainbike og løb, for bagefter at mødes til sponsoreret morgenmad.  Foreningerne stillede op i bod for at vise deres aktiviteter og få en snak med andre end deres medlemmer, og med hinanden. Fodboldpigerne brugte lejligheden til at samle ind til deres træningslejr i Spanien. Stenderup Kirke var til stede med ’motion for sjælen’ og fællessang. Stenderups voksenkor gav et par numre. Beboerforeningen skabte hygge ved bål udenfor. Vinterbaderne inviterede til vinter-fodbad med en snaps som belønning. (Snapsen var drukket uden at der har været bare tæer i syne). Madmarkedet var til stede for at gøre opmærksom på deres udmærkede initiativ. Halvøens Friskole præsenterede deres visioner. Kolding Kommune var tilstede for at informere om de nye affalds containere. Og så landede flokken fra tid til anden for at sidde ned med en kop kaffe, eller stå med en øl og høre musik. Men der var meget mere.

Debat og oplæg

For også lokalpolitikerne var inviteret til at deltage med oplæg og debat. Benny Dall (Ø) og Merete Due Paarup(V) gav deres syn på prioriteter i en besparelsens tid, og den efterfølgende debat blev tilspidset i overvejelser om en friskole og ’den sorte lort’, som Enhedslistens altid poetiske Byrådsmedlem kaldte kommunens infrastruktur. Man vi blev også gjort klogere i forhold til nye energi ressourcer, vi blev opdateret omkring Hospice Koldings planer i nærområdet, og vi blev inspireret af Emmas Have og om, hvordan man uden budget kan starte en virksomhed, hvis planen er god og troen er der.

Sort sol

Og da dagen var slut, og de mange havde givet en hånd med til at bære borde og stole ind, folde teltet sammen, rulle el-ledningerne ind og køre lydudstyr hjem, så lå marken næsten som uberørt tilbage. Men mon ikke den husker de mange små poter, der har sat deres skridt i græsset denne solrige oktoberdag, og mon ikke den forbereder sig på, atter at lægge græs til en gang næste år! Mange tak fordi i hjælp med udlån af udstyr, teltrejsning, slid og slæb, mange tak til Rema 1000 for de synlige OG usynlige sponsorater (lån af WC, parkering…), men den største tak går til jer alle, fordi I var med til at gøre Halvøens Folkemøde til et fantastisk positiv arrangement.

I kan læse mere i Jyske Vestkysten, d. 27. oktober.

Halvørådet kan kontaktes via  Margreet Smit: stenderuphallo@gmail.com